Sådan vælger du hærder til autolak, primer og klarlak
At vælge den rigtige malinghærder kan have stor betydning for hvordan din finish og holdbarhed ender ud med at være.
Der findes nemlig flere forskellige typer af hærdere og der er visse faktorer som du bør være opmærksom på når du køber din autolak. Det forkerte hærder valg kan være årsagen til at din maling ikke bliver som ønsket.
I denne guide beskriver jeg nogle af de essentielle faktorer og anbefalinger som du bør overveje, når du vælger hærder til autolak herunder især filler, primer og klarlak.
FORSTÅELSE AF HÆRDER OG DENS FORMÅL
En hærder, også kaldet reaktor, aktivator eller hardener (på engelsk), er et kemisk tilsætningsstof som blandet med maling (2-komponent produkt) for at udløse en kemisk reaktion, der fører til hærdning (polymerisation). Denne reaktion er uundværlig for malingens tørring, hærdning og filmdannelse, hvilket især i produkter som primer maling eller klarlak. 2K-maling, eller 2-komponent maling, kræver en hærder for at overfladen opnår korrekt holdbarhed, finish og funktionalitet.
Komponent A udgør malingen, såsom primer eller klarlak, mens komponent B er hærderen. Fortyndere udgør komponent C og er ikke altid nødvendig.
BETYDNING AF MALINGHÆRDER I REPARATIONSPROCESSEN
Betydningen af at vælge og anvende hærdere korrekt i autolakering kan ikke overvurderes. Forkert valg af hærder eller forkert blanding kan resultere i forskellige malingsfejl. Ved bruge den rigtig hærder kan også bidrage til at forbedrer produktiviteten i autoværkstedet betydeligt.
Primært accelererer en hærder den kemiske reaktion, hvilket fremskynder malingens tørring og hærdning og bevarer integriteten efter reaktionens afslutning.
Har du et værksted eller arbejder du under forskellige forhold er det afgørende at have adgang til et varieret udvalg af førsteklasses hærdere, der tilbyder alsidighed gennem kompatibilitet med forskellige produkter som primere eller klarlakker.
Lige netop derfor tilbyder vi et utrolig omfattende udvalg af forskellige hærdere fra forskellige autolak brands, netop til brug i forskellige situationer. Hvis du ved hvilken maling du skal bruge, så kan du kigge i det tekniske datablad også kan du blive klogere på hvilken hærder passer dig, ellers er du velkommen til at kontakte os.
TYPER AF HÆRDERE
Hærdere er opdelt i fire grupper baseret på deres tørrehastigheder:
Langsomme hærdere: Disse hærdere er velegnede til høje temperaturer. De giver mere tid til at arbejde med malingen, hvilket er nyttigt i varme miljøer eller større reparationer, hvor en langsommere tørretid ønskes.
Medium eller standard hærdere: Disse hærdere har en moderat tørrehastighed og er ofte det valg, der passer til de fleste almindelige reparationer.
Hurtige hærdere: Disse hærdere fremskynder tørreprocessen og er ideelle til situationer, hvor hurtigere arbejdsgange er påkrævet.
Ultra-hurtige hærdere: Disse hærdere er designet til lave temperaturer og giver mulighed for en hurtigere tørring under køligere forhold. De er særligt nyttige i kølige klimaer eller for reparationer, der kræver hurtigere færdiggørelsestider.
FAKTORER DU BØR OVERVEJE VED VALG AF HÆRDER
Temperatur: Temperatur er den vigtigste faktor, når du vælger en hærder. For temperaturer mellem 20ºC og 25ºC er standard- eller mediumhærdere passende, med justeringer baseret på specifikke anvendelseskontekster.
Lave temperaturer og høj luftfugtighed = hurtige eller ultra-hurtige hærdere.
Omvendt kræver høje temperaturer og lav luftfugtighed langsomme hærdere for at opretholde en åben malingsfilm. Overvej både produkt- og underlagstemperaturer for optimale resultater.
Høje temperaturer og lav luftfugtighed = langsomme hærdere.
Luftfugtighed: Relativ luftfugtighed bør ideelt set ligge mellem 55% og 65% for påføring. Høj luftfugtighed kræver brug af langsomme hærdere for at forhindre finishfejl og tab af glans.
Reparationens størrelse: Valg af hærder afhænger af reparationens størrelse og om den er delvis eller for hele køretøjet. Mindre reparationer drager fordel af hurtige eller ekstra-hurtige hærdere, hvilket reducerer tørre- og bearbejdningstider. Store reparationer, såsom komplette køretøjsrenoveringer, kræver medium eller langsomme hærdere for tilstrækkelig dæknings tid uden at kompromittere tørrekvaliteten.
Blandingsforhold: Overholdelse af det korrekte blandingsforhold mellem hærder og produkt er afgørende for at opnå en fejlfri finish. Forholdene varierer afhængigt af produkt- og hærdertype, som kan ses i afsnittet "Blandingsforhold" i den tekniske datablad på hovedproduktet såsom klarlak, filler eller primer. For korrekt blandeforhold kan du med fordel anvende blandebæger med trykt skala på, og husk at omrører produktet grundigt efter blanding.
Brugstid/Pot-life: Overvej produktets brugstid, som varierer med den anvendte hærdertype. Hurtigere hærdere giver mindre tid fra blandingen (komponent a+b) er mixet, til påføring skal være færdig. .
Produktivitet: At forbedre produktiviteten er et centralt mål i malerværkstedets drift. Det rette valg af hærder, sammen med passende betingelser, påvirker produktiviteten betydeligt. Udnyt hurtige eller ultra-hurtige hærdere til reparationer, hvor betingelserne tillader det, hvilket fremskynder tørringen af malingsfilmen og øger reparationernes gennemstrømning i kabinen.
KONKLUSION
Betyder det noget hvilken hærder jeg vælger? Det korte svar er ja. Valget af hærder kan/har stor betydning hvordan din endelig finish vil blive.
Ha' derfor opmærksom på hvilken type maling du har, hvordan er blandeforholdet, hvilke omgivelser maler du i, og hvordan er din påføring. Har du spørgsmål eller brug for hjælp til valg af produkter? Kontakt os.
Andre indlæg du måske også om