Product added to basket
Loading
Loading

Alt, du skal vide om glans i maling

Hvad er glans i maling?

Du har måske undret dig over hvad er glans og endda er du blevet spurgt hvilken glans du kunne tænke dig. 

Når du skal male en overflade, er der mange faktorer at overveje, det kan f.eks. farve, kvalitet og glans. I dette blogindlæg vil vi guide dig igennem, hvilken glansgrad du bør overveje til forskellige rum, til bilen, knallerten samt andre overflader.

Glans i maling er et mål for, hvor reflekterende en malede overflade er. Det kan have en stor indvirkning på, hvordan malingen ser ud og holder sig over tid. Jo højere glansniveau, man vælger, desto mere reflekterende og skinnende bliver overfladen.

Hvad er mat og højglans?

En højglans overflade vil reflektere mere lys end en mat overflade, hvilket giver en skinnende og reflekterende finish. En mat overflade vil reflektere mindre lys og have et mere dæmpet, subtilt look.

Glans og bygningsmaling

Valg af glansniveau kan afhænge af flere ting. En af de vigtigste faktorer at overveje er anvendelsen af ​​overfladen. Hvis det er et højtrafikeret område, såsom en dør eller et trappetrin, vil en højglans overflade være mere modstandsdygtig over for slid og skrammer end en mat overflade.

Hvis det er et værelse, der ikke har den store "slid" f.eks. et soveværelse, kan en mat overflade være passende og give en mere afslappet og moderne look. 

Glansgrad og anvendelse i væg og bygningsmaling 

  • Glans 0 - 5 / Helmat Fx. Lofter.
  • Glans 6 - 10 / Mat Fx. Stue, Opholdsrum, Værelser, Lofter.
  • Glans 11 - 29 / Halvmat Fx. Køkken, Bryggers (10-25) og Bad (25-50)
  • Glans 30 - 59 / Halvblank Fx. Træværk (Karme/lister - 30) og evt bad.
  • Glans 60 - 100 / Helblank Fx. Højglans overflader (fx møbler).

Ved indendørs træværk 

Dørkarme, gerikter, og vinduer kan du benytte glans 30 - 50 – 80. Her kan vi anbefale at bruge PU-Emaille fra beck og jørgensen, en hård, glat og resistent polyurethan forstærket acrylemaille.

Ved maling af køkkenskabe

Her vile jeg vælge glans 35, det er anset som "standard" og benyttes af køkkenfirmaerne.

Bemærk at glansniveau kan påvirke rengøring og vedligeholdelse af overfladen. En højglans overflade vil reflektere mere lys og vise flere ujævnheder og pletter, mens en mat overflade kan skjule dem bedre. Så hvis du har småbørn eller kæledyr, der kan efterlade fingeraftryk eller pletter, kan en mat overflade være mere praktisk. Men modsat kan det også være svære at holde en mat finishoverflade ren. 

Glans og autolak

Bilmaling har typisk et højere glansniveau sammenlignet med indvendig eller udvendig vægmaling. Det høje glansniveau foretrækkes til biler, da det giver en glat og reflekterende finish, der forbedrer køretøjets udseende.

Bilmaling skal også være holdbar og modstandsdygtig over for slid, vejrpåvirkning og falmning, hvorfor højglans maling med en hård og glat finish er almindeligt anvendt.

Ud over højglans er der andre glansniveauer til rådighed for bilmaling, herunder semi-glans og satin finish. Glansniveauet vælges typisk ud fra personlige præferencer, samt typen af køretøj og dets tilsigtede anvendelse.

Det fungerer som udgangspunkt på samme måde som i almindelig maling. Det kan variere fra mat til højglans, og valget af glansniveau afhænger af flere faktorer, såsom typen af ​​bil, dens formål, og personlig smag.

Glansværdier i industri- og autolak

En højglans autolak give en mere skinnende og reflekterende overflade, der kan bidrage til udseendet på især luksus og sportsbiler. En mat autolak kan være mere praktisk på arbejdskøretøjer eller off-road-køretøjer, da det kan hjælpe med at skjule mindre ridser og buler, mens det stadig giver en subtilt og raffineret finish.

  • Glansværdi 0-10, Mat har ingen/lmeget lav glans og fremstår helt mat og dæmpet.
  • Glansværdi 20-30, Satin er er lidt mere reflekterende end en mat overflade, men stadig med en vis dæmpning.
  • Glansværdi 50-60, Halvblank har en moderat glans, som giver en let refleksion af lys.
  • Glansværdi 70-90, Blank eller høj glans er meget reflekterende, hvilket giver en dyb og spejllignende effekt. Et meget populært valg.

Hvilken glans bør du så vælge?

Vi har altså beskrevet at malingens glans betyder overfladens evne til at reflektere lyset. Mat/lav glans = ingen eller mindre lysreflektion, Blank/høj glans = høj lysrefektion. Det glansniveau, du skal vælge til dit maleprojekt, afhænger derfor af flere faktorer som skal tage med i regningen.

Glansgrad i væg og bygningmaling, så bør du overveje

Placering: Højglans bruges ofte i områder med meget trafik, fordi det er nemt at rengøre og vedligeholde, mens lavglans ofte bruges i områder med lav trafik, fordi det skjuler ufuldkommenheder bedre. Funktion: En højglans maling er god til overflader, der skal rengøres nemt, såsom køkken- og badeværelsesvægge, mens en lavglans er bedre til overflader, der ofte vil blive berørt, såsom døre og beklædning. Personlig præference: Glansniveau er et spørgsmål om personlig smag. Nogle mennesker foretrækker udseendet af en højglans, mens andre foretrækker udseendet af en lavglans. 

Det er altid en god idé at teste en prøve af malingen i det område, hvor den skal bruges, for at se, hvordan den ser ud under forskellige lysforhold og for at hjælpe dig med at træffe din endelige beslutning.

Glansgrad i industri og autolak, så bør du overveje

Valg af det rigtige glansniveau i autolak kan også påvirke vedligeholdelsen og holdbarheden af bilens overflade, så det er vigtigt at overveje alle faktorer, før du træffer din endelige beslutning.

Hvis du ønsker at matche den nuværende glansgrad på din bil, er det vigtigt at identificere den eksisterende glansgrad nøjagtigt. Du kan gøre følgende for at finde ud af det:

Visuel vurdering: Tag et kig på bilens lak og prøv at bedømme den eksisterende glansgrad visuelt. Sammenlign den med prøver eller billeder af forskellige glansgrader for at finde den, der bedst matcher.

Konsultation med en professionel: Besøg en autolakerer og bed dem om deres professionelle vurdering. De vil sandsynligvis kunne identificere glansgraden og rådgive dig om, hvilken glansgrad du skal vælge for at matche den. (nødvendigvis ikke en gratis ydelse). 

Det er værd at bemærke, at det kan være vanskeligt at opnå en nøjagtig matchning af glansgraden, især hvis bilens lak er blevet udsat for sollys og vejrbetingelser over tid, da dette kan påvirke udseendet af lakken. En professionel lakforhandler eller en autolakerer vil være den bedste ressource til at hjælpe dig med at opnå det ønskede resultat og matche glansgraden bedst muligt.

Hvordan vil du gerne kontakte os?

Vi prøver at være tilgængelige som muligt.

send besked

Send en besked

Skriv på messenger

Skriv på messenger

Skriv via Whatsapp

Skriv via Whatsapp

Bliv ringet op

Bliv ringet op

Ring til os

Ring til os

Send en besked

Vi sidder klar til at svare dig

Bliv ringet op

Spring telefonkøen over

Ring til os

Hvis du skal tale med os hurtigst muligt

+45 6315 6666

Odense

Stenhuggervej 30

5230 Odense M

Danmark

Åbningstider

  • Mandag 08:00 - 16:00
  • Tirsdag 08:00 - 16:00
  • Onsdag 08:00 - 16:00
  • Torsdag 08:00 - 16:00
  • Fredag 08:00 - 15:30
  • Lørdag Lukket
  • Søndag Lukket

Særlige lukkedage

  • torsdag 09 maj 2024
  • fredag 10 maj 2024
  • mandag 20 maj 2024
  • mandag 23 december 2024
  • tirsdag 24 december 2024
  • onsdag 25 december 2024
  • torsdag 26 december 2024
  • fredag 27 december 2024
  • mandag 30 december 2024
  • tirsdag 31 december 2024
  • onsdag 01 januar 2025
  • torsdag 19 december 2024
  • fredag 20 december 2024

Hvordan vil du gerne kontakte os?

Salg er klar til at hjælpe dig.

skriv en besked

Skriv en besked

bliv ringet op

Bliv ringet op

book et møde

Book et møde

Skriv en besked

 

Bliv ringet op

Book et møde